Hooistomer zelf maken
Hooistomer zelf maken

Hooistomer zelf maken

Een hooistomer word vaak gebruik voor paarden die gevoelig zijn voor stof, schimmel en bacteriën. Bij het stomen loopt de temperatuur op tot meer dan 100 ºC, essentieel om schimmels en bacteriën te doden. Er zijn hooistomers te koop maar de prijzen beginnen vanaf €1000,-. Een goedkopere en efficiënte manier is een simpele hooistomer zelf maken.

Voordelen van een hooistomer

De voordelen van een hooistomer ten opzichte van het weken van ruwvoer is onder andere het behoud van de voedingsstoffen. Tijdens het weken van ruwvoer verlies je zo’n 30% van de voedingsstoffen, terwijl dit bij stomen maar zo’n 12% is. Daarnaast worden er meer bacteriën en schimmels gedood en word de hoeveelheid stof enorm gereduceerd.
Nog een nadeel van het weken van ruwvoer is de groei van de hoeveelheid bacteriën.

Droog hooiGeweekt hooiGestoomd hooi
Stofdeeltjes13270147
Bacteriën21.877.61637.153.52283.176
Schimmels1.174.897316.2271072
*Bron: Moore-Colyer, M.J.S. and Fillery, B.G.

Benodigdheden

  • Grote ton/bak/kliko
  • Behangafstomer (te koop bij de bouwmarkt)
  • Hooinet
  • Een rooster voor op de bodem van de hooistomer
  • Een boor met een diameter van de binnenslang
  • Scherp mesje.

Welke behangafstomer je kiest maakt niet heel veel uit. De inhoud van het reservoir en het wattage is nagenoeg het zelfde. Bij de keuze voor een geschikte ton/bak/kliko is het belangrijk dat deze niet volledig luchtdicht afgesloten is, door de hete stoom zet de lucht in de ton uit en moet kunnen ontsnappen. De inhoud van de ton dient niet kleiner te zijn dan 90 liter, dit is namelijk geschikt voor 1 portie ruwvoer voor een groot paard.
Het rooster moet op de bodem van de ton dit is nodig omdat anders de stoom niet goed in de hooistomer kan komen. En het hooinet zorgt er voor dat het hooi niet door het rooster op de bodem van de ton terecht komt zodat het rooster zijn werk blijft doen.

Aan de slag

Aan de slang van de behangafstomer zit nog een hulpstuk om het behang af te stomen, deze zal eerst met een mesje van de slang afgesneden moeten worden, let op de slang bestaat uit 2 slangen in elkaar. Strip de slang zodat de binnenste slang tot ongeveer halverwege je ton komt en niet verder kan doorschieten omdat de buitenste slang (het omhulsel) de rest tegen houdt.
Maak met de boor een gat onderaan de ton, net boven de grond maar onder het rooster voor de invoer van stoom. Zorg dat de diameter net zo groot is als de binnenste slang.
Leg het rooster onderin de ton en klaar is de hooistomer!
Uiteraard is dit de meest simpele manier van een hooistomer maken. Mocht je handiger zijn dan kan je een mooie aansluiting voor de slang maken en een rooster er vast in zetten. Voor de werking van de hooistomer zal dit verder niet uitmaken

Gebruik van de hooistomer

Vul het reservoir van de behangafstomer tot het maximum met kraanwater. Zet de hooistomer op een veilig plaats, vrij van objecten en zet de behangafstomer niet op de ton! Nu kun je de de slang op de behangafstomer aansluiten en de stekker in het stopcontact doen. De behangafstomer heeft even tijd nodig om op temperatuur te komen, dit kan een aantal minuten duren. De totale tijd die de hooistomer nodig heeft om het hooi goed te stomen is ongeveer 2 tot 2,5 uur. Tip, maak gebruik van een tijdschakelaar. Wanneer het reservoir zo goed als leeg is schakel dan de behangafstomer uit door de stekker uit het stopcontact te trekken, dit voorkomt over verhitting en onnodig stroomverbruik.
Wanneer de hooistomer helemaal klaar is kun je het ruwvoer er uit halen. Let wel op, dit is erg warm, pas op voor verbranding van de handen. Laat het ruwvoer goed afkoelen voordat je het aan je paard geeft maar voer het wel zo snel mogelijk om bacterie vorming te voorkomen.

Rantsoen aanpassen

Stomen is een van de manieren om een paard te ondersteunen. Maar wist je dat het aanpassen van het rantsoen ook een bijdrage kan leveren aan het optimaliseren van de gezondheid van jouw paard?