Equine asthma
Equine asthma

Equine asthma

brown and white stallions running in a field

Astma bij paarden komt steeds vaker voor. Vroeger werden termen gebruikt als IAD, COPD, stofallergie, RAO, hooiallergie en dampigheid, maar sinds een aantal jaar is dit ondergebracht onder de naam equine asthma.
Astma is een overgevoeligheid reactie van het lichaam op stof en/of deeltjes in de lucht. Hierdoor hoopt er veel slijm op in de luchtwegen en raken de luchtwegen ontstoken.

Symptomen van paarden met astma;

  • Neusuitvloeiing (snot)
  • Hoesten
  • Langere hersteltijd na inspanning
  • Benauwdheid

Diagnose Equine asthma

Paarden met een milde vorm van astma zijn lastig te diagnosticeren. Kleine beetje neusuitvloeiing of net een enkel kuchje kan al een teken zijn van astma.
Raadpleeg bij twijfel altijd de dierenarts. In de praktijk komt het vaak voor dat paarden met equine asthma ook pollenallergie hebben

Wanneer je paard de diagnose krijgt, of je vermoed dat jouw paard equine asthma heeft betekend niet dat je het paard zo maar stil moet zetten omdat ‘ie ziek is.
Juist in beweging houden, conditie onderhouden en verbeteren is erg belangrijk. Heel wat paarden hebben de diagnose equine asthma maar blijkt in de praktijk vaak goed behandelbaar en vaak kunnen de paarden nog gewoon gereden worden op het oude niveau.

Leef regels

wood dirty industry winter

Paarden met astma zijn gebaat bij het zo stofvrij mogelijk huisvesten. Zo zou je kunnen overwegen om in plaats van stro, vlas als bodembedekking te gebruiken. Let wel op, dit moeten de buren dan ook doen.
De stal uitmesten en opstrooien wordt bij voorkeur gedaan wanneer het paard buiten staat, net zoals het vegen van het gangpad.
Op veel stallen wordt er voor het gemak een bladblazer gebruikt om de stallen schoon te blazen. Deze kan beter ingeruild worden voor een bezem. Dit omdat anders al het stof door de hele stal wordt geblazen. Wees kritisch op het uitmesten en het vegen, probeer zo veel mogelijk stof buiten de stal te houden.
Vergeet ook niet om met regelmaat met een ragebol de spinnenwebben te verwijderen van de spijlen, onder de voerbak en aan de muren.

En zet het paard zo veel mogelijk buiten!
Hoe meer frisse lucht, zeker met equine asthma, hoe beter!

Hooi stomen

© Equine fit

Het stomen van hooi of voordroog is absoluut aan te raden bij paarden met astma. Door het stomen van het hooi neemt het stof met zo’n 89% af en de schimmels met 99%. * Er zijn een select aantal (dure) systemen te koop om het hooi te stomen. Maar er is ook een goedkoper alternatief namelijk een behangafstomer!

Deze behangstomer koppel je aan een grote bak (bijvoorbeeld een grote voerton van 90 liter of een schone kliko). Sluit deze af, maar zorg ervoor dat dit niet luchtdicht gebeurt. Het ruwvoer wordt op hoge temperatuur gestoomd. Wanneer het reservoir van de behangafstomer leeg is dien je deze uit te schakelen. Tip, maak gebruik van een tijdschakelaar! Een hooistomer heeft ongeveerd 2 tot 2,5 uur tijd nodig om het ruwvoer te stomen. Vervolgens moet je het ruwvoer laten afkoelen voordat je het aan een paard geeft, let bij het eruit halen ook op je eigen veiligheid, het is erg warm!
Om bacterievorming te voorkomen dien je het ruwvoer zo kort mogelijk voor het voeren te stomen. Het ruwvoer blijft na het stomen vochtig wat uiteindelijk weer voor bacterievorming kan zorgen.

Vernevelen

© Equine fit

Het gebruik van een vernevelaar of inhalator bij paarden kan verlichting geven. Tijdens het vernevelen worden hele fijne druppeltjes ingeademd en dit zorgt er voor dat het slijm dunner en makkelijk opgehoest kan worden. Ook paarden met pollenallergie/hooikoorts zouden baat kunnen hebben bij het vernevelen. Net zoals bij het hooistomen zijn er maar weinig producten op de markt die speciaal voor het vernevelen van paarden zijn. De prijzen liggen tussen de €600,- en €1000,- .

Vernevelen gebeurt met een speciaal apparaat die fysiologisch zout omzet in fijne druppeltjes ‘nevel’. Fysiologisch zout is ook bekend onder de namen Nacl 0.9%, zoutoplossing en fysiologische zoutoplossing.
Maar wist je dat je dit ook heel makkelijk zelf kan maken! Breng 1 liter water met daarin 9 gram zout aan de kook. Laat dit een paar minuutjes doorkoken en vervolgens afkoelen.

Een product wat ik persoonlijk prettig vind om te gebruiken bij het vernevelen is Balsamic air van Audevard. Dit is een middel wat zowel oraal (in de mond) al verneveld gegeven kan worden.
Oraal 10 ml/dag
Vernevelen 5 ml/dag


Mocht je nog iets willen weten, stuur mij gerust een berichtje