Hooikoorts bij paarden
Hooikoorts bij paarden

Hooikoorts bij paarden

Niet alleen mensen kunnen veel last van hooikoorts hebben, ook zijn er steeds meer paarden met hooikoorts! Bij paarden noemen we dit geen hooikoorts maar pollenallergie. Pollen zweven door de lucht, het is eigenlijk stuifmeel. Door de pollen (stuifmeel) kunnen planten en bomen zich voortplanten.
Erg vervelend wanneer je paard hier last van heeft maar er zijn manieren om het voor je paard comfortabeler te maken

Een allergie is een reactie van het afweersysteem tegen lichaamsvreemde stoffen die van buitenaf komen, zoals pollen. Wanneer het paard die daar gevoelig voor is pollen binnenkrijgt wordt het afweersysteem geactiveerd, ziet het lichaam de pollen als een bedreiging en ontstaat er een lichamelijke reactie.

Symptomen van pollenallergie bij paarden

  • Headshaking / hoofdschudden (reflexmatig schudden met het hoofd)
  • Neusuitvloeiing
  • Proesten
  • Hoesten
  • Schuren met de neus langs objecten
  • Overmatig met de tong ‘spelen’ en de flemen
  • Overmatige reactie op contrasten zonlicht/schaduw (van buiten naar binnen op stal)
  • Overgevoelig voor insecten
  • Helder/witte neusuitvloeiing
  • Enzovoorts

Het kan zijn dat het paard niet alle symptomen (duidelijk) heeft en toch allergisch voor pollen is.
Het meest bekende en duidelijke symptoom is ‘headshaken‘, dit kan van boven naar beneden, van links naar rechts of combinaties hiervan laten zien.
Wanneer dit langdurig en veelvuldig gebeurt kan dit niet alleen ongemakkelijk maar ook schadelijk zijn voor het paard, denk hierbij aan ontwikkelen van slijtage in de nek.

Pollennetje

Le mieux pollennetje

Een van de beste methodes is het gebruik maken van een pollennetje! Het neusnetje houdt geen pollen tegen, daar zijn de mazen te groot voor maar maakt gebruik van een ander proces in het lichaam. Wanneer je jouw been stoot tegen de tafel wrijf je daar over, door het wrijven voel je de pijn niet. Door het pollennetje ontstaat er lichte wrijving op de neus, hierdoor voelt het paard de jeuk niet en stopt daarmee ook met het headshaken.

Het is toegestaan om een pollennetje te gebruiken op KNHS wedstrijden!

Medicatie bij pollenallergie

Een van de manieren om pollenallergie bij paarden te behandelen is het geven van medicatie. Helaas is er nog maar relatief weinig onderzoek gedaan naar het gebruik van medicatie bij paarden met pollenallergie. Er zijn een aantal medicijnen, anti-histamine die voor sommige paarden werken. Voordat je wil starten met medicatie is het aan te raden om even contact op te nemen met je dierenarts.

Medicijnen die gebruikt worden bij pollenallergie zijn onder andere Cyproheptadine, Carbamazepine, Corticosteroïden, Natriumcromoglicaat oogdruppels en Cetirizine.
Raadpleeg ten alle tijden van te voren een dierenarts voordat je aan medicatie wil beginnen.
In een aantal gevallen zijn de medicijnen Uitsluitend op Recept Afleveren (URA) en heb je een recept van de dierenarts nodig.

Vernevelen en hooistomen

Een minder bekende, maar zeer effectieve methode is vernevelen. Door een inhalator (speciaal voor paarden) worden er hele fijne druppeltjes fysiologisch zout via de neus ingeademd door het paard. Hierdoor komen de slijmvliezen van het paard tot rust.
Een nadeel van deze methode is dat het erg arbeidsintensief is. Het vernevelen gebeurt een paar keer per week en duurt ongeveer 20 minuten per keer. Daarnaast moet het apparaat goed schoongemaakt worden. Over het algemeen accepteren paarden het vernevelen prima.

Het stomen van het ruwvoer is een mogelijkheid. Door het stomen van het ruwvoer blijven stof en pollen aan het ruwvoer ‘plakken’ en op deze manier komt het niet meer in de neus en ogen van het paard. Hoe minder allergenen (stof, pollen etc.), hoe beter het voor een paard met allergie is.
Een andere optie is het weken van het ruwvoer in water, dit heeft alleen niet de voorkeur. Door het weken gaan er voedingsstoffen uit het ruwvoer verloren.
Wil je hier mee over lezen, klik dan hier of stuur een berichtje

Vermijden van pollen

Mocht er een mogelijkheid zijn om het paard tijdens de ‘piekmomenten’ binnen te zetten, waar minder pollen zijn dan buiten, is dat absoluut aan te raden. In de nacht en vroege ochtend zijn er relatief minder pollen.

Tot slot

Er zijn diverse app’s zoals WeerOnline (IOS & Android) op de markt waarbij je goed in de gaten kan houden op welke dagen er veel pollen in de lucht zitten. Hierop zou je de training of weidegang aan kunnen passen.

Een interessant artikel van de Universiteit van Gent. Hierin zijn verschillende middelen onderzocht bij paarden die headshaken. Let op, het was een klein onderzoek en het is niet specifiek met alleen paarden die lijden aan pollenallergie. Desondanks wel interessant!

Headshaking is een van de meest duidelijke en voorkomende symptomen bij paarden met pollenallergie. Maar niet elk paard wat last heeft van headshaking heeft ook pollenallergie.
Andere mogelijke oorzaken van headshaking kunnen zijn:
– Zonlichtallergie / Photic Headshaking
– Aangezichtspijn
– Pijn door het zadel, hoofdstel of bit
– Pijn in de hals of rug
– Gebitsproblemen

Headshaking © Equine Fit