Equine Fit
Kennisbank

Kennisbank

Hier staan de nieuwste artikelen over paarden voeding, welzijn en meer!

Kies een categorie

Alle artikelen

  • Hersenwerk voor paarden
    Hersenwerk voor honden bestaat al enige tijd. Er zijn diverse ‘puzzels’ voor honden te koop in de reguliere dierenwinkel. Hersenwerk voor paarden is daar in tegen minder bekend. In de afgelopen jaren zijn er steeds meer mensen die het toepassen en er zelfs les in geven. Want vergis je niet, wanneer je hersenwerk aanbied moet …
  • Verrijking voor paarden
    Verrijking is het fysiek en mentaal uitdagen van een paard. Andere woorden die worden gebruikt zijn enrichment, hersenwerk, passieve fysio, gedragsverrijking of omgevingsverrijking. Het doel van verrijking is het verbeteren van de fysieke en mentale gesteldheid van een paard. Doordat je een paard prikkels aan te bieden waardoor soort specifiek gedrag gaat vertonen, bijvoorbeeld voedsel …
  • Te veel vitamine schadelijk?!
    JA! Te veel vitamine is schadelijk, giftig en kan zelfs dodelijk zijn voor een paard. Maar, hier spreek ik wel over een enorme overdosering van een beperkt aantal vitamines. Even een klein stukje theorie voorafWateroplosbare vitamines en vetoplosbare vitamines zijn een wereld van verschil. Bij wateroplosbare vitamines wordt het overschot via de urine afgevoerd, bij …
  • Dierenarts handelingen trainen
    Het zal je gebeuren, paard ziek en er moet een dierenarts komen. 1 probleem, het paard is de handelingen niet gewend en raakt gestrests. Hoe kan je dit voorkomen, en hoe kan je de dierenarts helpen om het hem of haar zo makkelijk mogelijk te maken? Handelingen Handelingen die een dierenarts zou kunnen doen zijn: …
  • Zijn kruiden gezond voor paarden?
    In de natuur stellen paarden zelf hun rantsoen samen. Dat rantsoen bestond niet alleen uit gras maar ook uit veel kruiden!Veel dieren, ook paarden in de natuur (niet gedomesticeerd) waren goed in staat om zichzelf te voorzien van medicatie. Met een duur woord noemen we dit zoopharmacognosy. Het betekend eigenlijk dat een dier op zoek …
  • Hooistomer zelf maken
    Een hooistomer word vaak gebruik voor paarden die gevoelig zijn voor stof, schimmel en bacteriën. Bij het stomen loopt de temperatuur op tot meer dan 100 ºC, essentieel om schimmels en bacteriën te doden. Er zijn hooistomers te koop maar de prijzen beginnen vanaf €1000,-. Een goedkopere en efficiënte manier is een simpele hooistomer zelf …
  • Welk graasmasker is de beste?
    Wanneer kan je een graasmasker gebruiken? In sommige gevallen is het aan te raden om de hoeveelheid voer te beperken. Omdat dit voor een aantal paarden beter voor de gezondheid is. Op stal en in de paddock kunnen we dan gebruik maken van ‘slow feeders‘. Deze manier van het ruwvoer aanbieden zorgt er voor dat …
  • Hooikoorts bij paarden
    Niet alleen mensen kunnen veel last van hooikoorts hebben, ook zijn er steeds meer paarden met hooikoorts! Bij paarden noemen we dit geen hooikoorts maar pollenallergie. Pollen zweven door de lucht, het is eigenlijk stuifmeel. Door de pollen (stuifmeel) kunnen planten en bomen zich voortplanten.Erg vervelend wanneer je paard hier last van heeft maar er …
  • 10 tips voor het opbouwen van het weideseizoen
    10 tips voor het opbouwen van het weideseizoen.Ieder voorjaar gaan er veel paarden weer voor het eerst na een lange winter de wei weer op, feest!Maar hoe zorg je er voor dat dit goed verloopt? 10 tips zodat de start van het weideseizoen een feestje zonder buikpijn wordt! 1 Start met grazen aan de hand. …
  • Do’s and don’ts; Eten delen
    Stallen gemest, gangpad geveegd, eindelijk even tijd om wat te eten. Ondertussen staat je paard jou aan te kijken met ‘zijn aller liefste blik’ om een hapje eten bij jou te scoren.Maar wat voor eten kan je veilig delen met je paard? Vooropgesteld, een paard heeft, wanneer dit voor goed is samengesteld, voldoende aan zijn …
  • Wat als je niet meer kan rijden?
    Door een blessure of door ouderdom zijn er momenten dat je niet meer kan rijden met je paard. Maar ook ter afwisseling is het goed om eens wat anders te doen. Maar wat dan? Target training met paarden Target training wordt ontzettend veel gebruikt bij het trainen van dieren in allerlei situaties. Denk maar eens …
  • Aminozuren; ze zorgen voor goede spieropbouw
    Wanneer jouw paard een te kort aan 1 of meerdere aminozuren heeft kan dat zorgen voor verminderde weerstand, paard wordt dus sneller ziek. Maar ook kortademigheid, trager herstel na arbeid, doffe vacht en trage wondgenezing kunnen er een gevolg van zijn.
  • Equine asthma
    Astma komt steeds vaker voor bij paarden. Symptomen kunnen zijn neusuitvloeiing, hoesten, langere hersteltijd en benauwdheid. Je kan het hooistomen maar minder bekend is het gebruik van een vernevelaar…
  • Welke slowfeeder is de beste? Tips en tricks
    Slowfeeders zijn systemen waardoor paarden trager (slow) gaan eten. Het is voor het maag- en darmstelsel van een paard goed om kleine beetje ruwvoer verdeeld over de dag eten. Zo neemt de kans op maagzweren af en is er een kleinere kans op het ontwikkelen van ongewenst en stereotiep gedrag. Voorbeelden van stereotiep gedrag zijn …
  • Speuren met je paard
    Doe eens gek, doe eens wat anders… Ga wandelen in het bos of nog beter, speuren met je paard.Verschillende ondergronden, heuvels en dalletjes, en hier en daar een snack, je paard kan wat af speuren. Een bos kan veel meer zijn dan kilometers vreten onder het zadel.Van nature zijn paarden erg nieuwgierig. Ze onderzoeken graag …
  • Brok vs Muesli
    Wat zijn de voor- en nadelen van brok en muesli? Wat zijn de voor- en nadelen van beide? Tot een aantal jaren geleden was de standaard in Nederland brok. Het is namelijk makkelijk op te slaan, lang houdbaar en goedkoop. Toch is het niet allemaal zaligmakend. Een van de nadelen van brok is dat het …
  • Help?! Mijn paard is te dik
    Ongeveer 50% van de paarden in Nederland is te dik… Dat zijn getallen om zeker niet trots op te zijn. Maar hoe komt dat, waarom zijn er zo veel paarden te dik? Een paard wordt dikker wanneer het te weinig beweging krijgt of te veel calorieën. Bij paardenvoeding rekeningen we niet met calorieën maar dat …
  • (On)zin supplementen
    Het lijkt wel raar wanneer je jouw paard geen supplement bijvoert, beetje magnesium, vitamine E, biotine etc. Maar zijn al deze middelen daadwerkelijk nodig? Supplementen worden vaak gegeven omdat de eigenaar zich daar goed bij voelt. Veel ‘nerveuze paarden’ krijgen preventief magnesium gevoerd, omdat het de paarden rustig zou houden (helaas werkt dat niet altijd …
  • Wat moet ik mijn paard voeren in de winter?
    Op het moment van dit schrijven ligt er zo’n 10 centimeter sneeuw, het is een ontzettend mooi gezicht! Maar wat voor voeding moet je in de winter aan je paard geven? Voeding kan een goede bijdrage leven aan de gezondheid van het paard. Hieronder tips om met de juiste voeding de winter goed door te …