Dierenarts handelingen trainen
Dierenarts handelingen trainen

Dierenarts handelingen trainen

Het zal je gebeuren, paard ziek en er moet een dierenarts komen. 1 probleem, het paard is de handelingen niet gewend en raakt gestrests. Hoe kan je dit voorkomen, en hoe kan je de dierenarts helpen om het hem of haar zo makkelijk mogelijk te maken?

Handelingen

Handelingen die een dierenarts zou kunnen doen zijn:

  • Temperatuur meten
  • Luisteren naar hart en longen met een stethoscoop
  • Controleren van de hoeven
  • Injectie geven
  • Verbanden aanleggen
  • Enzovoorts

Deze dierenarts handelingen zijn noodzakelijk om het paard goed te onderzoeken en de oorzaak van de ziekte te achterhalen. Wanneer het paard acuut ziek is komt daar ook vaak stress bij kijken, het paard kan bijvoorbeeld veel pijn hebben. Dan is het fijn dat de handelingen die een dierenarts moet doen de normaalste zaak van de wereld zijn. Bij een eerste kennismaken met een dierenarts kan het paard overdonderd worden en alles over zich heen laten komen. Voor dat moment is het fijn, het paard kan namelijk onderzocht worden. Maar op langer termijn is dit niet wenselijk en kan jouw paard een volgend bezoek als zeer stressvol ervaren.

Training

Wat je zelf kunt doen is bijvoorbeeld het wekelijks dierenarts handelingen trainen, temperaturen van je paard, hou dit gelijk bij op een lijstje zodat je tevens de normaal waarde van jouw paard weet. Ook kun je eens een verbandje aanleggen, gewoon om een been of hals. Denk hierbij uiteraard wel om jouw eigen veiligheid!
Een injectie geven kun je als eigenaar niet direct trainen, trainen met een naald is hiervoor echt te gevaarlijk! Wat wel een goed alternatief is, is het nabootsen van de prikkel. Wanneer je tussen de wijsvinger en duim een klein velletje in de hals pakt bootst dit het gevoel van een injectie na. Belangrijk is wel dat alles wat je traint, en in dit geval dierenarts handelingen, positief bekrachtigd moet worden. Beloon je paard met een kriebel op de hals of nog beter, een brokje of een stukje wortel! Zo worden de handelingen als temperaturen in eens leuk in plaats van stressvol!

Hulp van de dierenarts bij een training

Wat iets lastiger te trainen is, is het laten doen van de handelingen door een onbekende. Je kunt ook aan de dierarts vragen om te helpen met de training zonder dat hij of zij een onderzoek moet doen. Een dierenarts draagt altijd een bepaalde geur bij zich, iets wat paarden snel negatief koppelen aan pijn, ongemak of stress. Laat je dierenarts een paar brokjes voeren, je paard aaien over het hele lichaam enzovoorts.
Vaak vertrouwd het paard de eigenaar wel maar een vreemde, en zeker de dierenarts, niet. Je kunt nadat je de handeling zelf hebt geoefend vragen of je dierenarts hier iets meer tijd voor neemt. Zo kan je er een extra training van maken en wordt de handeling door ‘een vreemde’ als positief ervaren.

Dierenarts bezoeken zijn in sommige gevallen ook te voorkomen, lees hier verder