(On)zin supplementen
(On)zin supplementen

(On)zin supplementen

Het lijkt wel raar wanneer je jouw paard geen supplement bijvoert, beetje magnesium, vitamine E, biotine etc.
Maar zijn al deze middelen daadwerkelijk nodig? Supplementen worden vaak gegeven omdat de eigenaar zich daar goed bij voelt. Veel ‘nerveuze paarden’ krijgen preventief magnesium gevoerd, omdat het de paarden rustig zou houden (helaas werkt dat niet altijd zo ).
Voor nagenoeg elk verschijnsel is er wel een poedertje, druppeltje of pilletje in supplementen-land te vinden.

Maar in de meeste gevallen kan je jouw geld veel beter in je zak houden.

Overdosering

Vitamine A, D, E en K zijn vet-oplosbare vitamines, Dit betekent dat deze vitamines opgeslagen worden in vet, in tegenstelling tot wateroplosbare vitamines (alle andere vitamines dan hierboven beschreven) die gewoon uit geplast kunnen worden. Maar ook dan is het aan te raden om de optimale dosering aan te houden. Anders belast je de nieren van je paard onnodig. En veranderen jouw dure supplementen in urine…

Bij vet-oplosbare vitamines moet er rekening gehouden worden met overdosering, dit kan namelijk schade aanrichten of zelfs giftig zijn. Geef dus niet zo maar een supplement bij omdat het ‘goed voelt’.

Magnesium

Maar zelfs bij de veelgebruikte magnesium is er een maximum dosering. Gelukkig wordt een teveel aan magnesium niet opgeslagen in het lichaam. Wanneer er sprake is van een te hoge inname van magnesium kan dit wel leiden tot maag- en darm stoornissen zoals dunne mest.

Magnesium voeren omdat het paard zo ‘nerveus’ is? Helaas, dit werkt alleen bij een tekort aan magnesium in het bloed. Dit komt omdat de spieren door een tekort aan magnesium slecht kunnen ontspannen. Hierdoor staat een paard continu in ‘alertmodus’

Kortom, wees kritisch in wat je voert. Geef niet zomaar een supplement bij. Investeer in een voedingsadvies, dit kan je soms supplementen besparen