Wat moet ik mijn paard voeren in de winter?
Wat moet ik mijn paard voeren in de winter?

Wat moet ik mijn paard voeren in de winter?

© Equine Fit

Op het moment van dit schrijven ligt er zo’n 10 centimeter sneeuw, het is een ontzettend mooi gezicht! Maar wat voor voeding moet je in de winter aan je paard geven? Voeding kan een goede bijdrage leven aan de gezondheid van het paard. Hieronder tips om met de juiste voeding de winter goed door te komen!

Maar de optimale omgevingstemperatuur van een paard ligt tussen de +10 en +15 graden Celsius. Dat betekent dat er hier en daar soms aanpassingen gedaan moeten worden. Bij elke 5 graden vorst moet je +/- 20% meer ruwvoer dan normaal voeren. Zo kan het paard zijn ‘kacheltje laten branden’.  Mocht het paard desondanks rillen en/of ongewenst afvallen is een deken in dit soort winterse omstandigheden aan te raden.
Stopt je paard niet met eten en heeft hij de eigenschap om snel te dik te worden? Maak dan gebruik van een slowfeeder

Met dit koude winter weer gebeurt het regelmatig dat paarden koliekverschijnselen vertonen. Komt dit door de weerswisseling? Nee, de kou is niet een directe oorzaak maar indirect heeft het er wel mee te maken. Enkele voorbeelden van mogelijke oorzaken zijn: paarden drinken met de kou minder, worden minder getraind (staan dus meer stil) en grazen minder.

Om koliek te voorkomen kun je het drinken van water ‘aantrekkelijker’ maken, door het met wat appelsap te mengen. Een andere optie om meer vocht te geven is bijvoorbeeld het voeren van een grasbrok welke aangemaakt is met extra water. Zo voer je én meer ruwvoer én geef je meer vocht!

Slobber voeren?!

Heerlijk toch, net een zakje slobber gehaald, in een grote bak en aanmaken met warm water…

Maar pas er mee op! Ineens een verandering in voeding kan verstoring geven van de spijsvertering. Daarnaast zitten er in de meeste slobbers erg veel suikers en zetmeel. Er is er vaak sprake van een scheve calcium/fosfor-verhouding, dit kan voor problemen zorgen in botten, pezen en spieren.

Conclusie, voer dus ‘normaal’ en met echte kou wat meer ruwvoer. Let op dat paarden voldoende drinken om koliek te voorkomen.