Zijn kruiden gezond voor paarden?
Zijn kruiden gezond voor paarden?

Zijn kruiden gezond voor paarden?

In de natuur stellen paarden zelf hun rantsoen samen. Dat rantsoen bestond niet alleen uit gras maar ook uit veel kruiden!
Veel dieren, ook paarden in de natuur (niet gedomesticeerd) waren goed in staat om zichzelf te voorzien van medicatie. Met een duur woord noemen we dit zoopharmacognosy. Het betekend eigenlijk dat een dier op zoek gaat naar voeding die kan helpen bij een kwaal dit op dat moment aanwezig is. Bijvoorbeeld bij een gebrek aan mineralen of om goed de periode van het verharen door te komen. Naast het feit dat onze paarden gedomesticeerd zijn, wij de paarden gecontroleerd huisvesten is ook de diversiteit in onze weilanden afgenomen. Onze weilanden bestaan uit een sterk grasgewas maar daardoor ontbreekt het vaak aan een diversiteit van gezonde planten en kruiden.

Veilig?

Er is helaas weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het gebruik en de dosering bij kruiden voor een paard. Er kan niet letterlijk 1 op 1 een vertaalslag worden gemaakt bij onderzoeken op mensen, dat zijn tenslotte geen paarden. Vergeet ook niet dat paarden geconditioneerd zijn op de voerbak, het voer wat daar in ligt wordt opgegeten door het paard. Zonder dat het paard kan selecteren wat op dat moment goed voor hem is (uitzonderingen daargelaten).
En er is nog iets waar je rekening mee moet houden, de kwaliteit en achtergrond van de kruiden die je koopt. De controle op de kruiden die geïmporteerd worden is erg slecht. Er is geen goede wetgeving die er voor zorgt dat de kruiden gecontroleerd worden op de aanwezigheid van chemische bestrijdingsmiddelen of de kwaliteit van de kruiden zelf. Weet dus waar je de kruiden koopt en waar deze kruiden zijn geteeld.

Positieve werking van kruiden bij paarden

Een deel van de medicijnen die nu bestaan zijn moderne, synthetische varianten van planten en kruiden. Redelijk algemeen bekend is het voorbeeld van de wilg. De bast van de wilg bevat het stofje salicine, de syntetische vorm van salicine is de werkzame stof van aspirine. Houdt er rekening mee dat door het geven van wilgentakken een dopingtest positief kan uitpakken.
Kruiden hebben in veel gevallen een positieve werken op het paard. Zo zijn er bijvoorbeeld kruiden die helpen bij een gezonde darmwerking of werken pijnstillend.

Kruiden die veilig te geven zijn;

KruidenWerking
BrandnetelZuiverend, mineralen
BasilicumRustgevend
PaardenbloemLever en spijsvertering
MonnikspeperVoortplanting merrie, ruin en hengst
ZoethoutLuchtwegen, imuunsysteem
RozenbottelImuunsysteem
Duizendbladspijsvertering
WeegbreeLuchtwegen, spijsvertering
KurkumaImuunsysteem, gewrichten
GoudbloemWonden
GemberSpijsvertering
MariadistelDetox
KleefkruidLymfesysteem
TijmLuchtwegen
MuntEetlust, spijsvertering, luchtwegen

Kruiden die mogelijk een positieve dopingtest kunnen geven;

KruidenWerking
KamilleKalmerend en luchtwegen
ValeriaanKalmerend
DuivelsklauwGewrichten en spijsvertering
RozemarijnDetox

Equine fit kijkt niet alleen naar het ruwvoer en krachtvoer maar ook naar kruiden bij het maken van een voedingsadvies