Do’s and don’ts; Eten delen
Do’s and don’ts; Eten delen

Do’s and don’ts; Eten delen

Stallen gemest, gangpad geveegd, eindelijk even tijd om wat te eten. Ondertussen staat je paard jou aan te kijken met ‘zijn aller liefste blik’ om een hapje eten bij jou te scoren.
Maar wat voor eten kan je veilig delen met je paard?

Vooropgesteld, een paard heeft, wanneer dit voor goed is samengesteld, voldoende aan zijn eigen eten. Maar wil je toch jouw eten delen dan zijn hier de do en dont’s;

Veilige keuzes

Veilig keuzes voor paarden oftewel DO’s zijn bijvoorbeeld, Appel, wortel, peer, banaan, watermeloen, aardbei, pepermunt en mandarijn. Dit zijn vruchten die veilig zijn om te eten, uiteraard wel met maten. Deze producten bevatten wel relatief veel suiker, voor een keertje absoluut geen probleem maar geeft het zeker niet dagelijks. De fruitsoorten moeten wel rijp zijn, twijfel je daar aan? Neem zelf een hap dan kom je er snel genoeg achter. In het geval van de banaan, meloen en mandarijn is het wel noodzakelijk om de schil te verwijderen, deze is niet eetbaar.

Dont’s

photo of person holding slices of chocolates

Geen goede keuzes voor paarden oftewel DONT’s zijn chocolade, koffie, energy drank, tomaat, aardappel, friet, avocado en sperziebonen.
Dit zijn producten die giftig of zeer ongezond zijn. Van chocolade is dit over het algemeen wel bekend. Niet alleen bij honden maar ook voor paarden is dit dus giftig. Dit komt door het stofje theobromine wat in de chocolade zit. Gelukkig is dit niet giftig voor mensen.
Koffie en energy dranken bevatten veel cafeïne, dit is trouwens in kleine hoeveelheden niet giftig maar staat trouwens wel op de dopinglijst. Daarnaast weten we denk ik allemaal wel dat energy drank voor mensen ook erg ongezond is, niet alleen veel cafeïne maar ook de hoeveelheid suiker is enorm.
Tomaat en aardappel zijn familie van de nachtschade. Dit is een groep planten die werkzame stoffen neurotoxische alkaloïden bevatten. Moeilijk woord maar die kunnen het zenuwstelsel van een paard negatief beïnvloeden.

Geniet met mate!

Maar onthoud, alles met mate! Dus een klein hapje is meestal geen probleem maar laat het hier dan ook bij, hoe erg je paard ook zijn best doet om meer te krijgen.
Twijfel je of het veilig is voor jouw paard, doe het dan niet. Zeker voor het onzekere
Ps. Heeft jouw paard bijvoorbeeld PSSM, Cushing, Insuline resistentie, hou het dan alleen bij zijn eigen dieet.