Te veel vitamine schadelijk?!
Te veel vitamine schadelijk?!

Te veel vitamine schadelijk?!

JA!

Te veel vitamine is schadelijk, giftig en kan zelfs dodelijk zijn voor een paard. Maar, hier spreek ik wel over een enorme overdosering van een beperkt aantal vitamines.

Even een klein stukje theorie vooraf
Wateroplosbare vitamines en vetoplosbare vitamines zijn een wereld van verschil. Bij wateroplosbare vitamines wordt het overschot via de urine afgevoerd, bij vetoplosbare vitamines is dit niet mogelijk. Vetoplosbare vitamines; Vitamines A,D,E,K worden namelijk in je darmen opgenomen om vervolgens opgeslagen te worden in onder andere je lever tot dat je lichaam ze nodig heeft.

Per vitamine

Vitamine A
Wanneer een paard een te hoge dosis binnen krijgt kunnen er afwijkingen ontstaan aan de huid, ogen en het skelet. Verder kan er bij paarden vermoeidheid ontstaan

Vitamine D
Bij een te hoge dosering kan er in het lichaam kalkafzettingen ontstaan. Bij een kalkafzetting zetten calciumkristallen zich af in een pees, dit kan in elke pees in het hele lichaam voorkomen. Wanneer dit gebeurt heeft het paard moeite met bewegen van de plek waar de kalkafzetting heeft plaatsgevonden. Ook kan een te hoge dosering gewichtsafname en diarree veroorzaken.

Vitamine E
Het wordt ontzettend veel bijgevoerd, dit vanwege het positieve effect op spieren. Maar wanneer een paard een veel te hoge dosering van vitamine E binnen krijgt kan het de bloedstolling negatief beïnvloeden.

Vitamine K
Wanneer een paard te veel vitamine K kan dat net zoals bij vit. E nadelige gevolgen hebben voor de bloedstolling.

En nu?

Om de overdosering te voorkomen is het absoluut raadzaam om de behoefte en het rantsoen door een voedingsdeskundige te laten berekenen!