Welke slowfeeder is de beste? Tips en tricks
Welke slowfeeder is de beste? Tips en tricks

Welke slowfeeder is de beste? Tips en tricks

Slowfeeder
Vrij hangende slowfeeder

Slowfeeders zijn systemen waardoor paarden trager (slow) gaan eten. Het is voor het maag- en darmstelsel van een paard goed om kleine beetje ruwvoer verdeeld over de dag eten. Zo neemt de kans op maagzweren af en is er een kleinere kans op het ontwikkelen van ongewenst en stereotiep gedrag. Voorbeelden van stereotiep gedrag zijn weven of luchtzuigen. Stereotiep gedrag gaan paarden vertonen als ze oncomfortabel zijn, ze vervelen zich of hebben pijn. Wanneer je het ruwvoer in een slowfeeder aanbied zal het paard een langere voertijd hebben omdat hij meer moeite moet doen om het ruwvoer te bemachtigen. En daarnaast kan het paard kleinere happen ruwvoer tegelijk nemen. Maar welke slowfeeder is de beste?

Paarden besteden 95% tot 120% meer tijd aan foerageren met een slowfeeder

Slowfeeder
Vrij hangende slowfeeder

Kijkend naar het natuurlijke gedrag zijn paarden 10 tot 14 uur per dag bezig met eten.
Paarden die ’s nachts op stal staan en hun ruwvoer aangeboden krijgen in een slowfeeder, besteden 95% tot 120% meer tijd aan voedsel zoeken en eten dan wanneer het ruwvoer los op de grond aangeboden wordt. Opvallend is ook dat de momenten van voedsel zoeken en eten meer verspreid worden over de nacht.
* A preliminary study investigating the effect of Slow/Trickle Feeders onnocturnal feeding behaviour and time budgets of stabled horses

Het maag- en darmstelsel van een paard is gemaakt om door de dag heen steeds een beetje te eten. Zo geeft zes uur of langer zonder ruwvoer al grotere kans op maagzweren. Maar niet alle paarden kan je onbeperkt ruwvoer aanbieden, denk hierbij aan het risico op overgewicht. Wil je dan toch dat je paard zo lang mogelijk doet over zijn portie ruwvoer is wellicht een slowfeeder een optie.

Hoe kleiner de maas, hoe moeilijker het voor een paard is om hieruit te eten, hoe langer hij over zijn eten doet. Echter kan dit ook frustratie geven, dat is ook niet de bedoeling. Een maas groter dan 4cm*4cm is niet aan te raden, dit omdat het dan nog weinig effect heeft op het verlengen van de voertijd.
Wanneer een slowfeeder vrij hangt is het nog moeilijker voor een paard om hier snel en veel ruwvoer uit te krijgen. Hiermee verleng je de voertijd nog meer.

Staat je paard op de wei en wil je niet dat hij te veel gras binnen krijgt? Misschien is een graasmasker wel een optie?

Slowfeeder aanraders;

Equiculinair; Litte Bit; Zeldenrust Haystack

Heb je nog vragen over een slowfeeder? Neem gerust contact met mij op