Verrijking voor paarden
Verrijking voor paarden

Verrijking voor paarden

Verrijking is het fysiek en mentaal uitdagen van een paard. Andere woorden die worden gebruikt zijn enrichment, hersenwerk, passieve fysio, gedragsverrijking of omgevingsverrijking.
Het doel van verrijking is het verbeteren van de fysieke en mentale gesteldheid van een paard. Doordat je een paard prikkels aan te bieden waardoor soort specifiek gedrag gaat vertonen, bijvoorbeeld voedsel zoeken. Je stimuleert natuurlijk gedrag van je paard.

Verrijking is iets wat in dierentuinen de normaalste zaak is. Er zijn in sommige dierentuinen zelfs specialisten en speciale ruimtes om verrijkingen te maken voor de diverse dieren. Door regelmatig verrijking aan te bieden wordt het dier fysiek en mentaal geprikkeld. Op deze manier kan onder andere ook stereotype gedrag worden voorkomen. Stereotype gedrag is ongewenst en herhalend gedrag zoals ‘ijsberen’, ‘waven’ en ‘luchtzuigen’.
Enkele voorbeelden van verrijking in een dierentuin zijn plateau’s op verschillende hoogte, voedsel verstoppen, mest van een ander diersoort in het verblijf verspreiden en indeling van het verblijf veranderen.
In dierentuinen wordt verrijking veel gebruikt maar bij huisdieren en ook bij paarden is dit wat minder bekend.

Elke nieuwe positieve prikkel kan beschouwd worden als verrijkend. Er kan verrijkt worden met natuurlijke of kunstmatige voorwerpen, geuren, vreemd voedsel, omgevingsverrijking en door verschillende methoden van manipulatie van voedingsmiddelen, bijvoorbeeld bevroren in ijs.

Type verrijking

De meeste stimuli kunnen ondergebracht worden in een van de volgende zes groepen:

  • Zintuiglijke verrijking; deze categorie stimuleert zintuigen: visueel, olfactorisch, auditief, tactiel, geur en smaak.
  • Voedingsverrijking; Voedsel op verschillende manieren beschikbaar te maken wordt een dier uitgedaagd worden tot actiever gedrag.
  • Milieuverrijking, door het natuurlijk habitat van dieren te simuleren wordt geprobeerd het natuurlijke gedrag van een dier te stimuleren
  • Sociale verrijking, de mogelijkheden tot interactie met andere dieren.
  • Objecten die kunnen worden gemanipuleerd door handen, voeten, staart, horens, hoofd, mond, en dergelijke

Bij paarden is vaak de stimulans om te gaan onderzoeken voedsel. Logisch want dit is een levensbehoefte! Een paard doet niet ‘zo maar’ wat, er moet een motivatie zijn. Het grootste succes en motivatie bij een paard (en ook bij veel andere dieren) is eten, maak hier dus ook gebruik van 🙂

Let wel op dat de verrijking geen frustratie mag geven. Verrijking is een positieve bijdrage voor jouw paard.

Bijtring als verrijking

Deze ‘bijtring’ komt van de Action (augustus 2021). Deze is te vinden in het hondenspeelgoed schap maar is ook prima bruikbaar bij paarden!
Deze ring heeft 3 lussen waaraan je de ring stevig kan ophangen. De ring is volledig gemaakt van nylon. De ring zelf is iets elastisch waardoor je daar wat kleine snoepjes, reepjes wortel, wilgentakken oid. tussen kan doen.

Mini hooinet voor paarden

Mini hooinetten zijn uitermate geschikt om verse kruiden, grote ruwvoerblokken, stukken wilg in aan te bieden. In een groot hooinet zal dit snel verdwijnen of er uit vallen maar door gebruik te maken van een mini hooinet gebeurt dit niet. Ze zijn bij verschillende winkels verkrijgbaar.


Verander je stal

Elke dag in dezelfde omgeving stompt af. Aan de ene kant zijn paarden gewoonte dieren, ze willen graag op dezelfde tijden, zelfde manier eten ontvangen maar aan de andere kant is het goed om je paard zo regelmatig uit te dagen.
Al je de mogelijkheid hier toe hebt kun je diverse ophangsystemen maken om zo verschillende type verrijking op verschillende plekken aan te bieden. Hang het hooinet, liksteen en bal eens op een andere plek. Realiseer je wel wanneer je elke dag de stal anders inricht kan dit ook hetzelfde resultaat geven als elke dag niets veranderen, wissel dus af door de ene keer wel iets te veranderen en dan weer een periode niet, ook dat is afwisseling!

Ruimte

De allerbelangrijkste verrijking die je een paard kan bieden is het geven van ruimte en soortgenoten! Wij mensen zijn er maar een paar uur per dag, wij kunnen tools bieden om een paard fysiek en mentaal te stimuleren maar de andere tijd is het paard op zichzelf aangewezen.

Wil je nog meer doen aan het mentaal en fysiek fit houden van jou paard.
Lees dan hier verder