Welk graasmasker is de beste?
Welk graasmasker is de beste?

Welk graasmasker is de beste?

Wanneer kan je een graasmasker gebruiken?

In sommige gevallen is het aan te raden om de hoeveelheid voer te beperken. Omdat dit voor een aantal paarden beter voor de gezondheid is. Op stal en in de paddock kunnen we dan gebruik maken van ‘slow feeders‘. Deze manier van het ruwvoer aanbieden zorgt er voor dat paarden over dezelfde hoeveelheid ruwvoer langer doen. Er kunnen minder grote happen tegelijk worden genomen.

Bij bijna elke ruitersportwinkel worden er wel graasmaskers aangeboden. Soms zie je door de bomen het bos simpelweg niet meer. Natuurlijk wil je de beste graasmaker, je paard draagt het graasmasker tenslotte een aantal uur op een dag, maar welke is de beste en waar moet je opletten?
Hieronder een paar tips zodat jouw paard veilig en gezond de wei op kan en zich niet ziek eet.

Tips voor het kiezen van een geschikt graasmasker

Wanneer je gaat zoeken naar een geschikt graasmasker is het belangrijk om een aantal dingen vooraf te bepalen.
Hoeveel uur per dag gaat het masker worden gebruikt, is het paard gevoelig voor wondjes en hoe groot wil je de diameter hebben waaruit ze kunnen eten.
Wanneer je kiest voor een grotere diameter betekend dit dat een paard meer gras binnen kan krijgen dan met een kleinere diameter. Ventilatie is ook een belangrijk onderwerp om rekening mee te houden. Je wil tenslotte niet dat het paard met warm weer moeite gaat krijgen met ademen.
Naast het materiaal en het model graasmasker speelt het budget ook mee. Over het algemeen zijn de duurdere graasmaskers beter ontwikkeld wat zorgt voor meer comfort en een langere levensduur. Het loont over het algemeen om te investeren in een goed graasmasker.

Communicatie is misschien niet iets waar je direct aan zou denken. Maar wanneer je iets meer gesloten masker kiest kan dit de communicatie bij paarden onderling kunnen verstoren.
Het is voor andere paarden dan niet zichtbaar dat het paard met graasmasker zijn mond ontspannen of juist aangespannen heeft. Ook klapperende tanden, flemen en een open gesperde mond is dan niet zichtbaar. Zelfs met de neusvleugels communiceert een paard, opensperren of trillen van de neusvleugels betekend dat een paard nerveus of geschrokken is.
De voorkeur gaat uit naar een zo open mogelijk graasmasker.

EasyGrazer

EasyGrazer

Ook dit graasmasker heeft een open structuur, top voor de ventilatie! Dit graasmasker is gemaakt van biothane en is daarmee iets steviger van structuur. De opening is 5 centimeter diameter, deze is niet aan te passen.
Bijzonder bij dit graasmasker is dat deze het dierenwelzijnskeurmerk in Oostenrijk heeft gekregen!

Dit graasmasker is geschikt om 24/7 om te houden. Controleer het paard natuurlijk wel regelmatig op eventuele wondjes en het graasmasker op eventuele slijtage plekken.

Greenguard

Greenguard

De Greenguard is een veel gebruikt graasmasker! Een open structuur en stevig materiaal zijn absoluut pluspunten.
De mazen van dit graasmaker zijn 4,5 cm lang en 1,5 cm breed.

Wel is bekend dat dit graasmasker bij paarden met een gevoelige huid wondjes of irritaties kan veroorzaken (stevig materiaal). Is je paard hier gevoelig op dan is de Greenguard waarschijnlijk een minder goede optie.

Thinline

Thinline slowfeeder

Door de open structuur is er voldoende ventilatie. Iets wat niet bij alle graasmaskers op orde is. Het materiaal is een polymeer, een flexibel kunststof wat er voor zorgt dat de slijtage aan de tanden beperkt blijft.

De opening is 2,5 centimeter maar is naar wens zelf groter te maken. Nog een bijkomend voordeel bij dit materiaal is doordat het flexibel is paarden er ook makkelijk mee kunnen drinken, ook bij de meeste automatische drinkbakken.

Shires

Shires graasmasker

Een budget proof graasmasker is die van Shires. Deze heeft een rubber plaat als bodem waardoor de slijtage aan de tanden tot een minimum wordt beperkt.

De ventilatie wat minder optimaal en de communicatie wordt bemoeilijkt. Dit zal zeker in de gaten gehouden moeten worden wanneer je kiest voor dit graasmasker.
Dit graasmasker is niet geschikt om 24/7 gedragen te worden.