10 tips voor het opbouwen van het weideseizoen.
Ieder voorjaar gaan er veel paarden weer voor het eerst na een lange winter de wei weer op, feest!
Maar hoe zorg je er voor dat dit goed verloopt? 10 tips zodat de start van het weideseizoen een feestje zonder buikpijn wordt!
1 Start met grazen aan de hand.
Begin eens met 10 minuutjes en bereid dat langzaam uit naar een half uur tot een uur.
2. Minder het ruwvoer
Bouw langzaam het ruwvoer af in de tijd dat je start met aan de hand grazen. Het paard krijgt namelijk door het grazen ook een vorm van ruwvoer binnen. Het afbouwen van hooi zorgt er voor dat het paard niet stiekem ongewenst in gewicht aan komt.
3. Laat je krachtvoer nakijken
Wanneer een paard steeds meer uur op het weiland staat is het tijd om kritisch te laten kijken naar je krachtvoer. De omstandigheden in de zomer en winter zijn totaal verschillend. Daarom is het aan te raden niet hetzelfde krachtvoer te blijven geven.
4. Verstoorde darmbalans
Hou er rekening mee dat de darmbalans verstoord kan raken met als vervelend gevolg, dunne mest. Het ritme, omgeving en voeding veranderen namelijk.
Je kan hiervoor aangepaste voeding geven in de weken voor en tijdens de opbouw van het weideseizoen.
5. Ruwvoer voor het grazen
Geef de paarden ruwvoer voordat ze het weiland op gaan. Dit kan er voor zorgen dat de paarden minder gulzig grazen omdat ze al wat maagvulling hebben. Succes niet gegarandeerd, er zijn paarden die slecht maat kunnen houden 😉
6. Juiste momenten grazen
De temperatuur ’s nachts en overdag maar ook de hoeveelheid zonlicht hebben een enorme invloed op het gras. Op het moment dat de temperaturen ’s nachts onder de 5 graden zakken heb je een grote kans dat er veel suiker in het gras zit.
Ook een hele zonnige dag maar de temperatuur blijft onder de 15 graden zorgt voor grote hoeveelheid suiker in het gras.
Een handige tool om het fructaangehalte (suiker) in de gaten te houden is de app van paardnatuurlijk voor Android en IOS
7. Hoe lang op het weiland?
Het ene paard kan na het opbouwen prima de hele dag lekker in de wei staan terwijl het andere paard misschien beter af is met een paar uurtjes. Heeft je paard aanleg om snel dik te worden? Vraag jezelf dan af of dat het wel verstandig is om hem de hele dag in een volle weide te zetten. Of is een graasmasker misschien een optie?
8. Maak gebruik van strookbegrazing
Nog een hulpmiddel voor jouw paard kan strookbegrazing zijn. Bij strookbegrazing geef je het paard niet het hele weiland maar slecht een ‘strook’. Elke dag of om de paar dagen geef je een nieuw strookje er bij. Vergeet dan niet om het kaal gegeten stuk ook weer af te sluiten zodat dit kan herstellen. Zo kun je langer gebruik maken van 1 weiland en krijgt deze ook de tijd om te rusten. Daarnaast is het voor het paard goed dat er maar een beperkt stukje ‘vers’ gras is.
9. Geef het paard beweging
Niet de minst belangrijkste, geef het paard beweging na de weidegang! Zeker in het begin van het seizoen kunnen paarden nog wel eens te veel gasvorming hebben. Door het paard matig intensief aan het werk te zetten komt dit gas vrij en beperk je de kans op koliek! Vergeet ook niet dat er in het voorjaarsgras ook aardig wat energie zit, wacht niet tot je paard te dik is maar hou hem aan het werk!
10. Weidegang of toch niet?
Voor sommige paarden is het beter om niet op de wei te gaan. Paarden met overgewicht of ziektes als insulineresistentie, PPID/ziekte van Cushing en pssm zijn soms beter af om niet op het weiland te staan. De gezondheid van deze paarden komt wanneer ze wel op het weiland staan in (levens)gevaar.
Dit waren de 10 tips voor het opbouwen van het weideseizoen. Heb je nog vragen? Stuur gerust een berichtje