Wat als je niet meer kan rijden?
Wat als je niet meer kan rijden?

Wat als je niet meer kan rijden?

Door een blessure of door ouderdom zijn er momenten dat je niet meer kan rijden met je paard. Maar ook ter afwisseling is het goed om eens wat anders te doen. Maar wat dan?

Target training met paarden

Target training wordt ontzettend veel gebruikt bij het trainen van dieren in allerlei situaties. Denk maar eens aan dierentuinen maar ook hulphonden worden door middel van targettraining getraind.
Target is een object waar het paard zijn neus, hoef of bijvoorbeeld zijn heup tegen aan moet duwen. Meestal begin je bij target training met de neustarget. De target kan heel simpel een tennisbal op een stok zijn maar er zijn ook hele mooie te koop zoals hiernaast op de afbeelding.
Bij de target training is het dus de bedoeling dat je paard met zijn neus tegen de target aan komt. Uiteindelijk kan je jouw paard zelfs naar een target toe sturen of mee laten lopen ‘aan de target’. Uiteindelijk kan je een target ook tijdens het rijden gebruiken.
Uiteraard leer je dit in kleine stapjes aan.
Wil je daar hulp bij? Lees meer over mij of stuur mij een berichtje

Coördinatie training met je paard

Wanneer jouw paard geen intensieve arbeid aan kan, of uiteraard ter afwisseling, kan je ook eens denken aan coördinatie training. Je gaat dan met je paard aan de slag met de bewustwording van de zijn benen en gewicht. Zowel aan de hand als tijdens het rijden is dit een goede training!
Leg eens een paar balkjes op verschillende afstanden neer, dus niet zoals we gewend zijn met een perfecte afstand maar juist te smal of te breed. Zorg er natuurlijk wel voor dat je paard er even naar kan kijken en er rustig over heen stapt. Gaat dit goed, laat hem halverwege dan eens stil staan, en stap daarna weer weg. Eigenlijk een soort mikado voor paarden
Ook achterwaarts over een enkele balk stappen of slalommen met pionnen zijn oefeningen die je in kan zetten. Laat je creativiteit de vrije loop!

Werken aan de hand

Werken aan de hand kent heel veel verschillende vormen. De oefeningen uit het ‘gewone rijden’ kunnen ook vanaf de grond worden aangeleerd. Fijn voor de paarden omdat er even geen ruiter op de rug zit, fijn voor de ruiter omdat we goed kunnen zien wat de paarden nu daadwerkelijk doen tijdens de oefeningen. Maar ook ‘simpel’ halthouden, een pasje achterwaarts met een lage hals en weer voorwaarts wegstappen is al een oefening op zich. Let maar op, hoeveel paarden verkorten juist in de hals, en drukken daarmee hun rug weg, tijdens het achterwaarts gaan?

Speuren met je paard

Nog niet heel bekend in Nederland maar een absolute aanrader is speuren met je paard!
Wist je namelijk dat een paard bijna net zo veel geur receptoren heeft als een hond? Het is niet voor niets dat paarden al snel in de gaten hebben dat je wat lekker in je zak hebt..
De uitleg van het speuren lukt niet in een paard zinnen. Maar het boek van Rachaël Draaisma, Speuren met paarden is absoluut aan te raden!
Het is niet alleen mentaal maar ook zeker fysiek een uitdaging voor de paarden.

Schriktraining

Schriktraining is een fijne training, mits correct uitgevoerd! Het paard leert omgaan met spanning, enge objecten en word nieuwsgierig. Je paard zal er zelfverzekerder door worden.
Laat je paard ‘enge’ dingen onderzoeken, nodig hem uit om er naar toe te gaan in plaats van weg te vluchten.
Zet een paard nooit onder druk door te trekken/duwen etc., geef hem de tijd en beloon ieder klein stapje in de goede richting.
Wanneer je regelmatig een schriktraining doet met verschillende objecten hoe sneller een paard in het dagelijks leven zijn vluchtgedrag weet om te buigen naar nieuwsgierig gedrag.
Hoe vaker je dit doet hoe sneller een paard bij vreemde objecten zal kalmeren en juist er naar toe stapt om op onderzoek uit te gaan. Maak je paard dus nieuwsgierig!