Help?! Mijn paard is te dik
Help?! Mijn paard is te dik

Help?! Mijn paard is te dik

Ongeveer 50% van de paarden in Nederland is te dik…

Dat zijn getallen om zeker niet trots op te zijn. Maar hoe komt dat, waarom zijn er zo veel paarden te dik?

Een paard wordt dikker wanneer het te weinig beweging krijgt of te veel calorieën. Bij paardenvoeding rekeningen we niet met calorieën maar dat terzijde.

Rijk ruwvoer

Het ruwvoer in Nederland is over het algemeen rijk. Hiermee bedoel ik, het bevat veel calorieën.
Dit heeft meerdere oorzaken, zo bestaan er veel ‘rassen’ gras, het moment van maaien, heeft het weer veel invloed en ook de hoeveelheid en soort bemesting spelen een rol. Over het algemeen (uitzonderingen op deze regel!) kan je zeggen, hoe fijner en korter het gras, hoe rijker het is. Hoe grover en langer het gras, hoe armer het is. Zo is de ‘eerste snede’, wat in het voorjaar is gemaaid vaak rijk, en de ‘derde snede’, later in het seizoen, wat armer. Veel factoren dus waar we niet allemaal invloed op hebben. Ik laat het maken van ruwvoer graag over aan de boer, schoenmaker blijf bij je leest 😉

Onbeperkt of beperkt ruwvoer?

Bovenstaande gezegd hebben betekend ook dat onbeperkt ruwvoer dus niet altijd een gezonde keuze is voor een paard. Zeker niet voor paarden die al te zwaar zijn. De reden dat mensen graag onbeperkt ruwvoer willen aanbieden is onder andere de verminderde kans op maagzweren en daar hebben ze gelijk in! In de meest ideale situatie zou je een paard gedurende 24 uur per dag kleine beetjes afgewogen hoeveelheden ruwvoer kunnen aanbieden. Helaas is dit voor veel eigenaren geen realistisch idee en zullen we hierin oplossingen moeten bedenken. Een daar van is bijvoorbeeld het gebruik maken van slowfeeders.
De huisvesting van paarden speelt absoluut ook een rol bij dit onderwerp. Staat jouw paard de hele dag stil in zijn stal, of staat hij buiten op een grote paddock(paradise) met soortgenoten? Dit laatste zorgt ook weer voor extra verbranding van calorieën.

Lopen, lopen, lopen…

Oké nu hebben we dus een aantal factoren waar wij niet altijd iets over te zeggen hebben. We zijn al lang blij dat we ruwvoer hebben van goede kwaliteit, we een plek voor ons paard hebben waar wij en ons paard het naar ons zin hebben. Maar een hele belangrijke factor in dit verhaal is beweging! En dan bedoel ik niet een rondje stappen aan de hand, ik heb het dan over arbeid!

Wanneer je zo’n 30% van de energie uit het voer wil compenseren moet je minimaal 20 kilometer per dag stappen.
Met een gemiddelde snelheid van 5 km/uur betekent dat zo’n 4 uur wandelen.

succes 😉

Wil je hulp bij het gezond laten afvallen van jou paard?
Wil je een goed trainingsschema met een voeradvies speciaal voor jouw paard?
Vraag een uitgebreid voedingsadvies aan.