Aminozuren; ze zorgen voor goede spieropbouw
Aminozuren; ze zorgen voor goede spieropbouw

Aminozuren; ze zorgen voor goede spieropbouw

sterk

Amino watte?! Ze zijn ontzettend belangrijk, sterker nog, zonder aminozuren bestaan paarden niet. Het zijn namelijk de bouwstoffen van alle eiwitten. Aminozuren zorgen dus ook voor spieropbouw. Dat we eiwitten nodig hebben voor spieropbouw is redelijk algemeen bekend. Maar eiwitten zorgen ook voor het behoud en vernieuwing van spierweefsels en organen.

Aminozuren zorgen voor spieropbouw

In totaal zijn er wel 20 aminozuren. Waarvan 9 essentiële aminozuren, dit betekend dat het paard niet zonder deze aminozuren kan. Het gaat om Lysine, Methionine, Leucine, Isoleucine, Fenylalanine, Threonine, Tryptofaan, Histidine en Valine.
Oké nu kennen we de moeilijke namen, en nu?
Alle aminozuren hebben een andere functie, zoals je eerder kon lezen zorgen aminozuren zorgen voor spieropbouw en is valine een belangrijke energieleverancier voor de spiercellen. Maar valine brengt ook belangrijke neurotransmitters voor het zenuwstelsel.
Het is heel lastig om als paardeneigenaar om uit te zoeken hoeveel aminzuren er in het voer zit en hoeveel een paard nodig heeft. Wil je weten of jouw paard een te kort heeft? Neem contact met mij op!

Wat gebeurt er bij een te kort aan aminozuren?

Wanneer jouw paard een te kort aan 1 of meerdere aminozuren heeft kan dat zorgen voor verminderde weerstand, paard wordt dus sneller ziek. Maar ook kortademigheid, trager herstel na arbeid, doffe vacht en trage wondgenezing kunnen er een gevolg van zijn.

Te veel aminozuren schadelijk?

Wanneer een paard te veel aminozuren binnen krijgt worden deze niet opgenomen maar gewoon via de urine het lichaam weer verlaten. Uiteraard wil je de nieren niet overbelasten dus veel te veel aminozuren kan voor een paard uiteindelijk wel schadelijk worden.

Een voedingsadvies op maat kan helpen bij het uitbalanceren van de aminozuren zodat je paard geen tekort maar ook zeker geen overschot heeft.