Hersenwerk voor paarden
Hersenwerk voor paarden

Hersenwerk voor paarden

Hersenwerk voor honden bestaat al enige tijd. Er zijn diverse ‘puzzels’ voor honden te koop in de reguliere dierenwinkel. Hersenwerk voor paarden is daar in tegen minder bekend. In de afgelopen jaren zijn er steeds meer mensen die het toepassen en er zelfs les in geven. Want vergis je niet, wanneer je hersenwerk aanbied moet je met een aantal dingen rekening houden

  1. Voorkom frustratie
    hersenwerk moet leuk zijn voor je paard.
  2. Hou rekening met de windrichting.
    Wanneer jij met je zakken vol wortels staat raakt het paard snel afgeleid wanneer precies de wind langs de wortels naar hem toe komt.
  3. Neem de tijd.
    Het paard bepaald zelf hoelang het bezig is met het hersenwerk.
  4. Zorg voor rust.
    Hersenwerk vraag veel concentratie van een paard. Zeker in het begin is het aan te raden om in een zo rustig mogelijke omgeving met hersenwerk te starten
  5. Observeer en neem je paard niet aan het handje mee
    Wij paardeneigenaren zijn snel geneigd om ons paard te ‘helpen’, laat je paard zelf nadenken en een oplossing zoeken. Het heet niet voor niets hersenwerk

De handdoek

Iets waar je misschien niet zo snel aan zou denken maar wat heel erg leuk kan zijn is het gebruik van een simpele handdoek! Wij mensen pakken gemakkelijk de handdoek op, schuiven hem aan de kant of kloppen het uit maar voor paarden is dit iets lastiger.
Je kan de handdoek gebruiken als alleen ondergrond, je kan het dubbelvouwen en daartussen voedsel leggen en je kan de handdoek oprollen. Voor een paard zijn dit ook 3 verschillende manieren van het verkrijgen van het voedsel, schuiven, omhoog duwen en textuur bepalen. Begin met de handdoek met de handeling die voor jouw paard het makkelijkste is om frustratie te voorkomen.

Hoofd er in

Vreemde voorwerpen zijn voor veel paarden niet heel geliefd. Het zijn tenslotte vluchtdieren. Maar desondanks kan je paarden wel nieuwsgierig leren worden. In dit voorbeeld maak ik gebruik van een flexibel ‘bakje’ met hierin een doekje. Er zitten diverse voertjes in het bakje en aan het paard de taak om deze er uit te halen.
Dit kan door je hoofd er in te steken maar ook door het opzij te duwen zal hij succes behalen. Wil je niet dat jouw paard het bakje opzij duwt? Hou het dan even vast op ongeveer boeghoogte. Zo heeft het paard minder snel de nijging om het bakje opzij te duwen.

Snuffelmat

Zelf te maken of zelf te kopen, de opties zijn eindeloos. De snuffelmatten zijn niet nieuw, voor honden worden ze al veel gebruikt. Maar ook paarden weten hier wel raad mee.
Door het gebruik van de snuffelmat stimuleer je het paard om zijn neus te gebruiken, samen met de lippen en tastharen weten de paarden het eten te vinden.
Mocht je een snuffelmat zelf maken houdt er dan rekening mee dat de ondergrond sterk genoeg is voor een paard. Liefst ook van iets zwaarder materiaal zoals een rubber deurmat.

Ballenbak

Een hersenwerk die geschikt is voor paarden die al enige ervaring heeft met hersenwerk is de ballenbak. Je kunt er voor kiezen om daadwerkelijk een ‘ballenbak’ te maken. Een tussenstap die aan te raden is, is een aantal voorwerpen (bijvoorbeeld ballen) op een yoga matje te leggen en hier wat brokjes tussen te strooien. Zo leert een paard dat hij de ballen aan de kant kan duwen.
Introduceer vervolgens de ‘bak’, begin hierbij met een lege bak waaruit het paard wat brokjes uit kan pakken.